Jedzenie poza domem – czy można odżywiać się zdrowo?

0
38

Niezależnie od tego, czy jemy w domu, czy poza nim – mamy wybór, co znajdzie się na naszym talerzu. Interesujesz się zdrowym jedzeniem, ale nie wiesz, od czego zacząć? Rozważasz jedzenie wyłącznie w zrównoważonych restauracjach? A może prowadzisz lokal gastronomiczny i zastanawiasz się, jakie pojemniki do zgrzewu wybrać? Mamy wskazówki i porady dotyczące znajdowania restauracji, które dbają o zrównoważony rozwój, zadawania właściwych pytań, gdy już tam dotrzesz oraz ograniczania marnowania żywności do minimum.

Jedzenie poza domem – czy można odżywiać się zdrowo?

„Od pola do stołu” to modne hasło, z którego chętnie korzystają restauracje. Ponieważ trend ten zyskał na popularności, restauratorzy wprowadzali do menu coraz więcej lokalnych i sezonowych produktów, a niektóre restauracje uprawiają nawet własne warzywa. Strategia ta ma się przyczynić do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 roku oraz zmienić obecny system żywnościowy na model bardziej zrównoważony. Jak możemy przeczytać na oficjalnej stronie Rady Unii Europejskiej, priorytetem jest bezpieczeństwo żywnościowe, a strategia “od pola do stołu” ma mieć wpływ na:

  • zapewnienie wystarczającej podaży niedrogiej i pełnowartościowej żywności,
  • zmniejszenie o połowę korzystania z pestycydów i nawozów oraz sprzedaży środków antydrobnoustrojowych,
  • zwiększenie ilości gruntów przeznaczonych na rolnictwo ekologiczne,
  • propagowanie bardziej zrównoważonej konsumpcji i zdrowego odżywiania,
  • ograniczenie strat żywności i jej marnotrawienia,
  • przeciwdziałanie fałszowaniu żywności w łańcuchu dostaw,
  • poprawę dobrostanu zwierząt.

Wybierając pozycje z menu, pamiętaj o lokalizacji restauracji. Jeśli jesteś nad Morzem Bałtyckim postaw na świeże ryby – dorsza, flądrę, śledzie, szprotki, solę lub turbota, z kolei w górach warto wybrać baraninę, jagnięcinę, kwaśnicę, moskole i oczywiście lokalne sery – oscypek, bundz i bryndza.

Zajrzyj do menu lub na stronę internetową restauracji i sprawdź, czy wyraża ona filozofię, która uwzględnia sezonowość swoich dań? Czy wspomina o pochodzeniu produktów spożywczych, z których przygotowywane są posiłki? A może promuje konkretne gospodarstwa, z którymi regularnie współpracuje? Nie bójmy się pytać. Mamy prawo zapytać kelnera skąd pochodzi mięso? Lub czy jest to danie sezonowe? Rosnąca populacja prowadzi do większego popytu na żywność i wyższych wskaźników konsumpcji w miastach, do których obecny model zarządzania żywnością nie pasuje. Każde działanie jest potrzebne, aby zminimalizować ilość odpadów i produkować zrównoważoną żywność.

Swój wkład w rozwój strategii “od pola do stołu” możemy rozpocząć od wspierania lokalnych restauracji, firm cateringowych, targów warzywnych i przedsiębiorstw rolniczych, a także promocji tych producentów, którzy swoją politykę skierowali na wytwarzanie ekologicznych i nadających się do recyklingu opakowań do dań na wynos. Wprowadzenie biodegradowalnych produktów do pakowania żywności jest obecnie najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem, ponieważ takie opakowania nie wchodzą w interakcję z produktami spożywczymi, są bezpieczne dla naszego zdrowia i przyjazne środowisku. Przykładem przedsiębiorstwa, które dba o zrównoważoną produkcję, jest firma Metro-Plast z Nysy, która wspiera lokalny rynek i prowadzi szybką wysyłkę ekologicznych opakowań, pojemników i tacek do zgrzewu na cały kraj. Dzięki temu każdy, kto prowadzi lokal gastronomiczny, ma możliwość skorzystania z wyjątkowej oferty, jaką są biodegradowalne pojemniki do dań na wynos z serii me.Organic.

Lokalna żywność jest nie tylko świeższa, ale także lepiej zbilansowana i bogata w drogocenne wartości odżywcze, ponieważ łączy elementy lokalne i sezonowe w krótkich łańcuchach dostaw – ograniczając magazynowanie i transport. Wzmocnienie lokalnych systemów żywnościowych stanowi istotny wkład w zapobieganie marnotrawieniu żywności, bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważony rozwój.